kis ország, kis internet

Webber

Webber

Webergonómiai jegyzetek: a megújult ingatlanok.hu

2010. szeptember 20. - al webber

Az ingatlanos "big five" (vagy inkább 1+4) egyike, az ingatlanok.hu a közelmúltban layout-ot váltott. Meglátjuk, mennyire lesz eredményes az új felület, főleg jelen formájában, mert hiba akad azért bőven.

Kezdjük a címlappal, azt hiszem ez így praktikus.

 

Fontos a reklám, tudom, de engem meglep, hogy a "core" funkciót, az ingatlankeresést, le tudja szorítani egy lakásvásárlási tippeket tartalmazó pdf könyvecske. Mivel mellette is egy banner villog, így egy teljes sávot kitakarnak, ezzel elrejtve az amúgy is haloványszürkébe öltöztetett menüsort (amit már eleve kiütött az igen erőteljes piros-sötétszürke kombó). 

Bannerből még sincs olyan sok, hiszen a kereső melletti irgalmatlan nagy, kb. 720x450-es területet egy ingatlanajánló foglalja el, az oldal "extra ajánlatai". Ez a nagy kép alatti, kis nézőképek fölé biggyesztett alcímből esik le, érdekes megoldás a tartalom címét középre helyezni, és nem legfelülre. Az ajánló automatikusan pörgeti a legmenőbb ingatlanokat, ezzel csak egy bibi van, olyan gyorsan, hogy a kép melletti szöveget ember legyen a talpán, aki el tudja olvasni elsőre. El lehetne, ha azokat a teljesen felesleges információkat eltávolítanák, mint pl. "építőanyag: tégla". Nem hiszem, hogy az első impulzushoz, majd az első kattintáshoz ilyen információkra van szükség: kell egy nagy kép, az megvan, és néhány alapadat (ár, terület, hely, kb.).

De nézzük a keresőt, végülis mi másért jönnénk ide!

Ami rögtön szembeötlik: megirigyelték a használtautó keresőgombra illesztett várható találatok száma feature-ét, és meg is csinálták. Csak rosszul. Néhány kattintás, és olyan cifra számok jönnek ki (mint pl. 6300 hirdetés az USA-ból, miközben alig pár darab van onnan), hogy öröm nézni (de bánat megnyomni, a gombot).

Típusokból továbbra is 9 közül választhatunk, ahol nem kis meglepetésre a "panzió" kategória is helyett kapott, olyan illusztris névsorban, mint lakás, ház, telek, stb. Ha már megjelenik a gombon, hogy miből hány találat van, gyorsan ki is próbáltam, a több mint 160.000 hirdetésből kemény 230 panzió van, ami önmagában nézve nem kevés, de erre külön ingatlantípust fenntartani? Ezzel az erővel az elhagyatott motorpályáknak és a volt szovjet laktanyáknak is létrehozhattak volna önálló kategóriát. 

Külön gyöngyszem a keresőben a helyválasztó select, annak is az országválasztó része. Számomra egészen rejtélyes módon, csak egy igen rövid, 12 országos lista látható, abban viszont olyan országok is megtalálhatók, mint pl. Marokkó. 

Azt gondolnám, mint egyszeri user, hogy akkor biztosan csak ezekben az országokban van találat, itt és csak itt. De nem így van, megnézem Marokkót, és egy ingatlan nem sok, annyi sincs az adatbázisban. Akkor milyen kötődés, elv, hit, vagy meggyőződés alapján kerül ki ide ez az országlista?

Legalább ennyire rejtélyes, hogy eladó ingatlanoknál miért tudok az ár kiválasztásánál millió Ft helyett ezer Ft-ot meghatározni. Egy próba után erre is fény derült, 100-200 e Ft-os ingatlanból ugyanis nem egy eladót találtam az adatbázisban. Megnyitva az első találatot, rögtön egy 200 eFt/hó (!) áron eladó (!) ingatlant találtam. Pestiesen szólva: nem semmi.

Majdnem kifelejtettem az első beállítást, rögtön a kereső első sorában: itt tudjuk kiválasztani, hogy ingatlant, térképet, ügyvédet, vagy állást akarunk-e keresni. Igen, ez pont ilyen hülyén hangzott, mint ahogyan leírtam. Pedig valójában ingatlant keresünk a térkép gombbal is, csak éppen akkor a keresés helyét térképen jelöljük ki (ez még béta, igaz már vagy 1-2 éve, azért mi is tanulunk a rafkós nyugattól). Hogy az ügyvéd és az álláskereső megérdemel-e ekkora figyelmet, nem tudom, de a bevételek biztosan ezt igazolhatják. Vagy nem. 

 

Keresés után: találatok  

A keresés után a találatok mellett, eredeti helyén megmarad a keresőform, kitöltve azokkal az adatokkal, amiket megadtunk. Szűkíthetünk, tágíthatunk a feltételeken, ez jó is így. A nyitóoldali keresőben látott "csak képes hirdetés" nevű checkbox itt teljesen értelmetlenül egy kategóriává alakult, fotók néven, amit lenyitva állítható be az a funkció, ami már rögtön kint lehetne, elérhetően.

A találatoknál tetszenek a nagy képek, egész sok minden kivehető már ezekről, és az is, hogy ahogyan az ingatlan.com teszi régóta, ők is feltüntetik a fotók számát a nézőképen. A képek mellett a legfontosabb adatok is megjelennek egy nem túl ízléses táblázatos formában, ezek közül az "építőanyag" az, amin elgondolkoznék (hogy kell-e ide egyáltalán). No meg a minden hirdetés jobb felső sarkában látható azonosítószám. Hogy erre mi szükség lehet akkor, amikor még meg sem néztem álmaim ingatlanját, fogalmam sincs.

 

Alig észrevehetően, minden találati oldal tetején megjelent egy fül, ami jelzi, hogy egy-egy ingatlantípusból hány találatot lehet végiglapozni. Tehát ha már két főtípusra kerestem, akkor két fül fog nálam megjelenni. Csak vegyem észre!

 

Az ingatlanok adatlapja

 

Azon kívül, hogy nagyon nehezen áttekinthető az oldal layout-ja, csak egy dolgot emelnék ki: az óriási névjegyeket, amelyek fotó nélkül irtózatosan bénán mutatnak. Azt, hogy ez melyik félre nézve ciki (ingatlanos vs. ingatlanok.hu), már ők fogják lemeccselni.

Viszlát, jó szurkolást!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://webber.blog.hu/api/trackback/id/tr92308965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grgrgr 2010.09.26. 15:22:03

jókat irsz... nézz körül az IT-témájú weboldalak között is... szerintem ott is sok a furcsaság...
süti beállítások módosítása