kis ország, kis internet

Webber

Webber

Apródból OLX? Wtf?

2014. április 15. - al webber

Az Apród tulajdonosa döntött, és mostantól itthon is OLX-nek hívják apróhirdetési oldalát, mint szerte Európában. Értem én, hogy egységes brandet akarnak kialakítani, és hogy a minimálisra próbálják csökkenteni a külön brandből fakadó extra kiadásokat, de (1) akkor miért öltek még hetekkel ezelőtt is óriási összegeket az Apród márka kampányaiba interneten, országos kereskedelmi tévékben, stb., illetve (2) mi szükség egy határokon átnyúló apróhirdetési oldalra, amikor ez a piac tipikusan lokális? 

ad 2: Kétségtelen, hogy az ebay és néhány nemzetközi multi sikeres lett a határokon átnyúló elektronikus kereskedelemben is, de azért náluk is elsősorban helyben találnak gazdára a termékek, sőt rendelkeznek lokalizált oldalakkal is, pont a piac eme sajátosságát figyelembe véve. Igaz, ezek a lokalizált oldalak nem minden esetben érték el az ingerküszöböt, így speciel Magyarországról úgy tűnt el az ebay, hogy szinte itt sem volt. A tipikus magyar ebay felhasználó pont a távolságból adódó szállítási költség miatt sokkal hamarabb rendel valamit az ebay.at-ról vagy .de-ről, mint az usából, bár persze ez függ a termék elérhetőségétől és az értékhatártól is. A magyar OLX brand felépítése tehát nem azt mutatja, hogy itt valami egységes európai piactér készülődne, mert a használt babamérleg piaca ugyanannyira lokális, mint mondjuk az ingatlanpiac. Viszont a branding költségei jelentősen csökkenthetnek, a kampánykreatívok akár több országban is felhasználhatók, és a fejlesztési költségeket is jól ki lehet szervezni egy központba, ahol csak a nyelvi lokalizációval kell bajlódni picit, de a motorháztető alatt ugyanaz az erőmű dolgozik. 

A magyar olx-ről is elérhető külföldi oldalak egyébként még nem teljesen egységesek, Litvániában skelbiu.lt, Ukrajnában pedig slando.ua néven fut a társoldaluk (ez utóbbi gyakorlatilag tök azonos az olx.hu-val). A korábban itthon is futtatott slando.hu viszont kissé következetlenül egy darab statikus oldalon arra hívja fel a figyelmet, hogy már nem létezik, és keressük helyette az aprod.hu-t. Erre kattintva pedig az "aprod.hu mostantól olx" oldalra jutunk. Szerencsére innen nem irányítanak tovább, egyelőre...

A bejegyzés trackback címe:

https://webber.blog.hu/api/trackback/id/tr586038461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása